Het Netwerk Kennissteden Nederland (NKN) en haar leden steunen de zelfregie-aanpak van Universiteiten van Nederland, om met een gerichte aanpak tot een reductie van de instroom van het aantal internationale studenten in Nederland te komen.

De knelpunten rond internationalisering verschillen sterk tussen universiteiten, opleidingen, kennissteden en regio’s. De balans tussen Nederlandse en buitenlandse instroom vraagt op sommige plekken en in sommige steden om heroverweging. Universiteiten van Nederland neemt met haar voorstel en flankerende beleid zelf regie op het beheersen van de instroom van internationale studenten, waarbij de voordelen van het aantrekken van internationaal talent behouden blijft en rekening gehouden wordt met zowel de krimp- en grensregio’s als met de tekortsectoren. De maatregelen leiden ertoe dat de internationalisering op universiteiten beter in balans wordt gebracht. Vorig jaar presenteerde de Vereniging Hogescholen al haar voorstel tot zelfregie om de negatieve effecten van internationalisering te dempen, door middel van bindende afspraken.

Met deze voorstellen wordt de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) uit het huidige wetsvoorstel internationalisering in balans (WIB) voor bestaande opleidingen overbodig en dat voorkomt een rigoureuze ingreep in het opleidingsaanbod en een zware administratieve last bij de hoger onderwijsinstellingen. Bovendien zorgt de TAO voor veel onzekerheid onder (toekomstige) medewerkers en studenten, waardoor Nederland nu al internationaal talent misloopt dat we hard nodig hebben. Dat moeten we zien te voorkomen!